Bevat kabeljauw omega 3 vetzuren?

Een van de belangrijkste voordelen van vissen is dat ze veel omega 3 vetzuren bevatten. Omega 3 is erg gezond voor ons lichaam, waardoor het van belang is dat we voldoende omega 3 binnenkrijgen. Niet elke vissoort bevat echter evenveel omega 3 vetzuren. Daarom is het belangrijk dat je weet of je met het eten van een bepaalde vissoort wel voldoende omega 3 binnenkrijgt. Zo bevat kabeljauw wel omega 3, maar in welke mate? Lees het in deze blog!

Tip: doe inspiratie op voor een koolhydraatarm diner!

Hoeveelheid omega 3 in kabeljauw

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen: in kabeljauw zit omega 3. De hoeveelheid omega 3 is 0,2 tot 0,4 gram omega 3 vetzuren per 100 gram kabeljauw. Hoewel dit misschien niet erg veel is, bevat kabeljauw dus wel omega 3 vetzuren. Dit is van belang, want omega 3 heeft vele gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Goed voor je hersenen
  • Goed voor je hart
  • Goed voor je gezichtsvermogen

Omega 3 in magere vis en vette vis

In vette vis zitten uiteraard meer omega 3 vetzuren dan in magere vis. In magere vis zit gemiddeld 0,2 tot 0,4 gram omega 3 en kabeljauw valt hier dus onder. Voorbeelden van vette vis zijn zalm, haring en makreel. In vette vis zit gemiddeld 1,5 tot 4 gram omega 3 per 100 gram.

Visolie supplementen voor omega 3
Een andere grote bron van omega 3 vetzuren is visolie. In visolie zitten omega 3 vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren bevatten vele gezondheidsvoordelen (een aantal belangrijke zijn hierboven al genoemd). Aangezien ons lichaam deze omega 3 vetzuren niet zelf kan aanmaken, is het zeer gebruikelijk om omega 3 visolie supplementen te gebruiken. Lang niet iedereen krijgt namelijk voldoende omega 3 binnen via voeding. Vis is een van de grootste bronnen van omega 3, maar in magere vis zoals kabeljauw zit dus niet veel omega 3. Een alternatief is dan visolie supplementen.

Conclusie

In kabeljauw zit omega 3, maar niet in grote hoeveelheden. De reden hiervoor is dat kabeljauw een magere vissoort is, waardoor er weinig vetten in kabeljauw zitten. Daar tegenover staan vette vissoorten, die meer omega 3 bevatten. Aangezien omega 3 vetzuren vele gezondheidsvoordelen bevatten is het verstandig om voldoende omega 3 te consumeren. Een alternatief is om via visolie supplementen voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen.