De voordelen van celzouten lactosevrij

Celzouten zijn natuurlijke mineralen, die in ons lichaam voorkomen. Deze mineralen bevinden zich in de cellen en spelen een belangrijke rol in de stofwisseling. Vanaf de geboorte heb je al een voorraad celzouten in je lichaam. Het lichaam verbruikt vervolgens deze zouten. Nieuwe zouten krijg je binnen via voedsel, maar teveel zout is niet gezond voor je.

Bij een dieet kan het bijvoorbeeld zijn dat je voorraad celzouten opraakt. Het gevolg daarvan kan een trage stofwisseling in de cellen zijn of het uitblijven van stofwisseling. Celzouten worden niet door het lichaam aangemaakt. Als het niet lukt om alle zouten uit voedsel te halen, dan kun je extra zouten tot je nemen. Bij mensen die last hebben van lactose- intolerantie zijn er speciale celzouten lactosevrij mogelijkheden. Lees daar hieronder meer over.

Wat houdt lactosevrij in?

Normaal worden celzouten verwerven met lactose. Daarom zijn deze celzouten niet geschikt voor mensen met lactose-intolerantie. Voor die groep mensen zijn er celzoutoplossingen op alcoholbasis. Deze vallen onder de celzouten lactosevrij tabletten. Bij celzouten lactosevrij tabletten wordt daar dus rekening mee gehouden. Alleen wat is lactose nu precies?

Lactose is een suiker dat in melk en in melkproducten voorkomt. Het wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Om lactose te kunnen verteren heb je het enzym lactase nodig. Lactase wordt in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in de voeding die we eten niet goed verteerd worden. Lactose komt dan onverteerd in de dikke darm terecht. De bacteriën in de dikke darm, de darmflora, gaan lactose ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. In dat geval spreken we dan van lactose-intolerantie.

Het tekort aan lactase is dus de oorzaak van de klachten. Dit wordt ook wel lactase-deficiëntie of lactase-tekort genoemd. Door het tekort aan lactase kan lactose niet opgenomen worden door ons lichaam. Dit wordt lactosemalabsorptie genoemd.

Celzouten lactosevrij

Een groot voordeel van de celzouten lactosevrij is dus voor mensen die lactose intolerant zijn en daardoor geen celzouten kunnen innemen die verwerven zijn met lactose. Er is gelukkig voor die mensen ook een breed aanbod aan lactosevrije celzouten. Ook dan kun je gewoon celzouten voor calcium, phoshoricum, kalium, natrium, magnesium en nog veel meer kopen en gebruiken. Hierdoor heb je geen last van de vervelende effecten die lactose met zich mee kan brengen wanneer je daar niet goed tegen kunt.

Tot slot

Sinds de ontdekking van celzouten in 1873 door dr. Schüssler is het gebruik van celzout tabletten ook toegenomen. Dr. Schüssler was een biochemicus die onderzoek deed naar natuurlijke geneesmiddelen. Met celtheorie als basis onderzocht hij de oorzaken van ziekten en mogelijke behandelingen ervan. Hij ontdekte twaalf mineralen zouten en later ontdekte zijn volgers 15 celzouten. Volgens Schüssler waren deze zouten essentieel voor de werking van het menselijk lichaam. Hij meende dat de gezondheid van een cel en gezondheid van het lichaam afhankelijk was van de beschikbare voorraad celzouten. Hij ging zelfs verder: Om schade te voorkomen kunnen mensen verdunde celzouten innemen, die kunnen helpen bij de bestrijding van ziekten.

Dit zijn dus de celzouten die je kunt kopen en innemen. Ze zijn dus ook te verkrijgen als lactosevrije celzouten, wanneer je dus last hebt van lactose- intolerantie.