Tips voor koken met kabeljauw

Kabeljauw is een vissoort, die in Nederland heel veel wordt gegeten. Deze vis kan wel 40 kilo wegen en anderhalve meter lang worden. De meeste viswinkels verkopen kabeljauw gefileerd en in mootjes of stukjes gesneden. Deze vis wordt het hele jaar door verkocht.

Kabeljauw kan op veel verschillende manieren worden bereid: koken, bakken in de pan, in de oven, stomen, frituren, pocheren of roken. Ook kan deze vis in stukjes gesneden worden en bereid in een ovenschotel met diverse soorten groenten.

Kabeljauw Tips

  • De staartstukjes van deze vis, zijn vaak iets goedkoper dan de ‘gewone’ filets, maar de smaak is precies hetzelfde
  • De echte vis kenner zal zeggen dat de wangetjes en de lippen van de kabeljauw de allerlekkerste delen zijn van de vis. Deze zijn niet altijd verkrijgbaar, maar als ze in de vitrine liggen, probeer deze gerust!
  • In veel landen (vooral in Scandinavië en zuid-Europa) wordt kabeljauw ook gedroogd verkocht, als stokvis. In Nederland is dat niet meer zo vaak, maar het is nog zeker een aanrader!
  • Kabeljauw wordt soms ook ‘gul’ genoemd: dit is jonge kabeljauw die veel in onze eigen kustwateren voorkomt. Deze vis mag worden gevangen als ze 30 centimeter of langer zijn

Kibbeling

Kibbeling is wellicht het meest bekende ‘visje’ in ons land. Een portie kibbeling bestellen, eventueel met een ravigottesaus of knoflooksaus, is heel bekend. Maar, kibbeling is geen vissoort. Het zijn stukjes vis, met een deegkorstje er om heen, gefrituurd in hete olie. Wie de lekkerste kibbeling wil eten die er bestaat, kiest voor de kibbeling die gemaakt is van kabeljauw.

Kabeljauw Recepten in de maaltijdbox

Kabeljauw is zoals hierboven beschreven, op heel veel manieren klaar te maken. Het leuke is, dat vrijwel geen van de bereidingen veel tijd vergen. Wil jij nu ook regelmatig koken met bijzondere vissoorten zoals kabeljauw? Een maaltijdbox biedt wekelijks de lekkerste, gevarieerde en gezonde recepten en bezorgt alle ingrediënten bij jou thuis. Jij hoeft alleen maar de instructies op te volgen en zet de lekkerste gerechten op tafel. Via de website maaltijdbox.org ontdek jij wat de beste maaltijdbox van Nederland is.